monstera

Monstera patří do čeledi Aronovité. Pochází ze Střední Ameriky. Monster je asi 50 druhů z čehož je nejznámější je monstera skvostná (Monstera deliciosa).

Je to mohutná liána s velmi silným kmínkem. Pozornost upoutají určitěi její dlouhé vzdušné kořeny šedohnědé barvy. Listy jsou v dlouhémřapíku, velké, srdčité, na povrchu kožovité a lesklé. Mladé rostliny mají listy celokrajné. Starší hluboce laločnaté a děrované. Některé odrůdy například Monstera deliciosa variegata má bílé skvrny na listech.

Péče

 

Monstera není příliš náročná, daří se jí skoro všude. Přes léto jí vyhovuje teplota 20–25°C a v zimě v klidové fázi jí postačí 16–21°C. Potřebuje dostatek rozptýleného světla a častou zálivku, ale opatrně – nesnáší přemokření.

Rostlinu je potřeba jednou za dva roky přesadit, nejlépe na jaře. Při přesazovaní nesmíme poškodit vzdušné kořeny.Během roku otíráme z listů prach a rosíme pro zvýšení vzdušné vlhkosti. Ke starším rostlinám dáme oporu, ke které je vyvážeme. Vzdušné kořeny ani listy nestříháme!

Zemina a hnojení

 

Monstera potřebuje středně těžkou zeminu a dospod nádoby drenáž,proti přemokření. Rostlinu přihnojujeme jen za vegetace (od dubna do srpna) 0,2% roztokem více složkových hnojiv.

Množení

 

Monsteru můžeme množit buď řízkováním, nebo semenem. Semenem se dá množit ale jen obtížně, protože potřebujeme semena, která se dováží z původních stanovišť. Proto je jednoduší množit řízkováním. V létě odebereme vrcholové řízky a necháme je zakořenit ve sklenici s vodou při teplotě kolem 22 až 24°C. Vypěstování rostliny trvá 4–5 měsíců.

Choroby a škůdci

 

Rostlina je velmi odolná a škůdci trpí jen opravdu výjimečně. Choroby jsou nejčastěji způsobeny špatným stanovištěm. Na příliš tmavém místě bude mít rostlina řídké a nerozdělené listy. Naopak vybledlé listy způsobuje přebytek světla.