mango  

Jak si doma vypěstovat mango      

       Rostlinka mango je sama o sobě velice pěkný okrasný prvek. A záleží jen na vás, jestli bude zdobit vaši zahradu, nebo obývák. Pravdou ale je, že bychom tento "stromek" měli pěstovat v květináči, jelikož zimu na zahradě by mango nemuselo zvládnout. Přeci jen patří do složky exotického ovoce.              

1

Nejdřívě opatrně vyndáme jádro z tvrdého obalu pecky manga, ale pozor, abychom jádro nijak neporušili.

 

2

Jadérko strčíme do předem nachystané hlíny v květináči. Klademe výhonkem (ocáskem jadérka) dolů. Pozor, ať nezahrabete jadérko moc hluboko. Mělo by být spíše v horní třetině květináče, jelikož kořeny budou dost dlouhé.

 

3

Hlína by se měla zalévat tak akorát, aby jadérko neuschlo, ale ani nezačalo hnít. Přibližně do 14ti dnů až do měsíce vyraší rostlinka.

 

4

Mango má rádo teplo a světlo. Po celý rok potřebuje dostatek světla. Hlavně v létě mangu prospívá plné sluneční záření. Mango je dost náročné na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24-27°C, v zimním období pak kolem 17-24°C. Starší mangovníky vydrží kratší pokles teploty ke 2°C. Květy a malé plody však může poškodit již pokles teploty pod 18°C.

Mango posiluje imunitu, čistí a omlazuje
Toto tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů: vitaminu C, vitaminu Ebeta karotenu - základu pro syntézu vitaminu A. Všechny tři zmíněné vitaminy jsou nezbytné pro náš imunitní systém a vykonávají roli důležitého strážce zdraví buněk, chrání je totiž před volnými radikálydegenerativními procesy. Mango je proto velmi vhodné konzumovat v rámci čistících kúr, při rekonvalescenci, v době nemoci i jako prevenci nemocí, pro celkové posílení těla.
Vitaminy A a E silně podporují obnovu sliznic, mango nám tak pomůže např. pro doléčení rýmy, zánětů v krkukašle. Nesmíme zapomenout ani na důležitost vitaminu A pro náš zrak, zejména jako prevenci a lék šerosleposti.
Mimo zmíněných látek mango obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a spoustu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangandraslík, je tedy takovou velkou, přírodní multivitaminovou tabletou.

Mango pro klidné nervy a sladké usínání
Častou konzumací manga si můžeme efektivně doplňovat hladinu vitaminu B6- pyridoxinu. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, nesoustředěností, dokonce depresemi. V mangu ho najdeme opravdu hodně, patří mezi jeho nejbohatší přírodní zdroje vůbec. Pokud nám hladina tohoto vitaminu dlouhodobě klesne pod normál, poznáme to i například na stavu naší pleti, která je ochablá, má nezdravý vzhled a sklony k tvorbě akné.

Mango je ovoce pro krásu
Bohatost manga na jmenované vitaminy a minerály z něj dělá ovoce nejen pro zdraví, ale i pro krásu. Beta karoten, manganměď se starají o zdravou barvu a pravidelnou pigmentaci naší pleti, a to nejen v létě, v době slunění, ale i v zimě, kdy beta karoten umí naší bledé kůži dodat přirozeně živý tón. Blahodárně působí i v mangu zastoupená kyselina pathotenová (B5), která navíc oživuje i barvu a kvalitu vlasů a působí proti jejich nadměrnému vypadávání. Zinek je též důležitý pro pevnost a pružnost naší hřívy, stejně tak podporuje regeneraci a mladý vzhled pokožky.
Z manga se dokonce vyrábějí přípravky na ošetření pleti, a to jak pro opalování, tak pro její celkovou regeneraci. V Asii se mango už tradičně používá jako přírodní pleťová maska pro rozjasnění a zjemnění pokožky.

 


Jak vám chutná?
Mango je bezesporu lahodné a šťavnaté ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůni. Čerstvé je pro nás jistě nejpřínosnější, protože se v něm zachovávají všechny zdraví prospěšné látky. Výtečné je jak samotné, tak i jako součást ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. Skvěle chutná i nakrájené na malé kousky, smíchané s bílým jogurtem a trochou citrónové šťávy. Hlavně v horkých dnech nás zdravě osvěží mango vychlazené v lednici, značné oblibě se těší i u milovníků alkoholických a nealko koktejlů. Dají se z něj připravovat také velmi dobré a vláčné džemymarmelády.
Už jsme se zmínili o tom, že mango je též gurmánskou přílohou ke slaným a masitým pokrmům. Oblíbené je především ve formě mango-chutney, které se připravuje rozvařením manga s příměsí jiné zeleniny a různých koření. Takové chutney se pak používá pro zpestření chuti pokrmů z ryb, drůbeže, ale i jiného masa.
Osobně mi velice chutná v kombinaci se sýrem typu hermelín nebo camembert, pokud máte rádi netradiční chutě a exotické aroma, tuto kombinaci vřele doporučuji vyzkoušet!
Mango
MangoMango je plod subtropické dřeviny mangovníku, pocházející z Indie. Plod má podlouhlý oválný tvar ke špici zúžený.

 

 

Mango je plod subtropické dřeviny mangovníku, pocházející z Indie. Plod má podlouhlý oválný tvar ke špici zúžený. Barva nepoživatelné slupky je zelenočervená, sladká dužnina barvou i chutí připomíná broskev, oproti ní je však ostře aromatická.

Mango je velmi bohaté na různé vitamíny, obsahuje hlavně vitamín B6, který je nezbytný pro syntézu bílkovin, vitamín B3 niacin podporuje dýchání buněk, uklidňuje nervy a zlepšuje spánek. Pro látkovou přeměnu a ochranu sliznic je důležité stimulační působení vitamínu A. Vitamín E chrání tělesné buňky před destrukcí. Množství vitamínu C působí preventivně proti infekcím a nachlazení a posiluje buňky.


 

Mango obsahuje spoustu dalších účinných látek. Karoten a měď pro opálení pleti, energii buněk a hormony, hořčík důležitý pro funkci srdce a svalů, mangan podporující činnost štítné žlázy, výrobu kožních a vlasových pigmentů. Zinek pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti, aktivuje libido a schopnost orgasmu, pomáhá zpevňovat vazivové tkáně. Velké množství draslíku v mangu působí na vylučování vody a tuků z organismu.

Zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Plod se poddá tlaku prstů. Nasládlá vůně manga nemusí být známkou jeho zralosti, ani sladkosti. Mango konzumujeme čerstvé a vychlazené.

Před konzumací mango oloupeme a odstraníme pecku. Pecku můžete s úspěchem zasadit. Z manga můžeme rychle připravit ovocný salát. Dužninu nakrájíme na kousky a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme jogurt a vše promícháme. Podáváme ozdobené lístkem máty a vychlazené.

Hlavně v asijských zemích se můžete setkat s mangem vařeným, podávaným jako příloha k drůbežímu masu, rybám, nebo šunce. Mango je vhodné k přípravě kompotů, zavařenin a čatní.

Ačkoliv je mango v obchodech k dostání celoročně, jeho konzumace je nejvhodnější právě v období vánočních svátků. Jelikož účinné látky obsažené v mangu uklidňují nervy a předchází stresu.