avokádo 

Avokádo přelahodné

Avokádo neboli hruškovec přelahodný (Persea americana)je tropická dřevina vyhledávaná pro jedlé plody jedinečných vlastností.Plodem je kulovitá nebo hruškovitá masitá bobule o hmotnosti sto gramů až kilogram a půl. Pod zelenou, hnědou až fialově černou pokožkou se ukrývá zelená, v době zralosti pak bělavě žlutá dužina. Má máslovitou konzistenci a mírně nasládlou, oříškovou chuť. Sloužit může díky své tučnosti jako máslo, ovšem obsahuje pouze zdravé tuky!

Avokádo je statný strom

 

Avokádo je stálezelený subtropický až tropický strom, dorůstající výšky šesti až dvaceti metrů. Patří do čeledi vavřínovitých, stejně jako vavřín (bobkový list). Listy jsou jednoduché, celokrajné a v mládí světle červeně plstnaté. Květy jsou oboupohlavní, vyrůstají na krátkých stopkách a jsou nahloučené po 100 až 300 v kompaktních latách.

Avokado

Pěstování avokáda z pecky

 

Každý plod obsahuje poměrně velké kulovité semeno, ze kterého ochotně vyroste pohledná rostlina.

  • Čerstvou pecku avokáda zasaďte do vlhké zeminy. Vyrazí po cca 4 týdnech.
  • Semenáčky je u nás možné pěstovat v květináčích, v poloteplých sklenících nebo ve světlých bytech.
  • V době vegetace nesmíme zapomínat na zálivku, přemokření ovšem rostliny nesnášejí.
  • Nutné je pravidelné přihnojování tekutými hnojivy.
  • Větvení rostlin podporujeme řezem.

Aby doma plodilo

 

Plody se objeví nejdříve po 6 letech. Dozrávají 5 až 14 měsíců po opylení a odstřihávají se nůžkami, až když jsou dostatečně vyzrálé.
 

Základní podmínkou pro dobrou tvorbu plodů je dostatečná vzdušná vlhkost (pravidelné rosení) a subtropické klima, v sezóně na 25°C. Některé druhy snášejí pouze krátkodobý pokles teplot do 0 °C.

  • Místo přirozeného opylení obvykle musí nastoupit pěstitel se štětečkem.
  • V přírodě rostlina miluje mírně přistíněná místa s hlubokými, propustnými až středně těžkými půdami. Sléhavé, jílovité a těžké půdy vysloveně nesnáší.Avokado

    Avokádo na talíři

    • Dužina se konzumuje se čerstvá. Tepelně zpracované avokádo chutná hořce!
       
      Dužina avokáda velmi výživná, má vysoký obsah proteinů a velmi kvalitního oleje, obsahujícího především prospěšné nenasycené mastné kyseliny.
    • Neobsahuje cukry a je tedy v rozumné míře vhodná i pro diabetiky. Ovšem energetická hodnota avokáda (1080 kJ ve je dvakrát vyšší než u banánu.
    • Dužina je lehce stravitelná, takže je doporučována při poruchách zažívání.
    • Ceněna je také proto, že obsahuje 14 základních minerálů a 11 vitaminů (hlavně A, B, G a E). 100 g dužniny)

    Chutné je pouze zralé

    Pokud zakoupíme nezralé, tvrdé plody se zelenou slupkou, nebudou chutné. Uložíme je proto na jeden až dva týdny při běžné pokojové teplotě. Zralé plody bezpečně poznáme mírným tlakem prstů na pokožku, která musí být změklá, nikoliv rozbředlá.

    • Dužninu ochucujeme pepřem, solí, octem citronovou nebo limetovou šťávou.
    • Výtečná je v kombinaci s ananasem, ale i listovým salátem, vajíčkem, namazaná na chleba.
    • Avokádo se využívá k přípravě salátů, majonéz, protlaků, krémů a šerbetů.

    Domácí přírodní kosmetika

    Olej a dužnina avokáda se pro své vynikající regenerační účinky využívá v kosmetice jako pleťová maska pro povadlou a suchou pleť. Zralé avokádo stačí rozmačkat, nanést na obličej a ponechat alespoň 15 minut působit.

    Recepty s avokádem

    Avokádo Guacamole

    Potřebujeme

    • 3 avokáda
    • 3 vařená vejce
    • pevné rajče
    • malou nepálivou papriku
    • 3 jarní cibulky
    • 2 stroužky česneku
    • lžíci limetové šťávy
    • 3 kapky olivového oleje
    • sůl, mletý bílý pepř, mletou čili papriku

    Jak na to

    1. Avokáda vychladíme v chladničce.
    2. Rozkrojíme podélně napůl, vyjmeme semena a lžící vydlabeme dužninu.
    3. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
    4. Dužninu avokáda rozmačkáme vidličkou, pokapeme limetovou šťávou, přidáme kostky rajčete, vajíček a koření.
    5. Můžeme přidat libovolnou zeleninu.
    6. Osolíme dle chuti. Na závěr vmícháme prolisovaný česnek.
    7. Podáváme jako překrm nebo slaný dezert s bílým pečivem, obkládáme proužky čerstvé papriky.
    8. Avokádová polévka

    Studená avokádová polévka

    Potřebujeme

    • 4 avokáda
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • stroužek česneku
    • 2 střední červené cibule
    • feferonku
    • 350 ml zeleninového vývaru
    • 200 ml minerální vody
    • 2 lžíce sekaného koriandru
    • 150 g krevet
    • sůl, mletý pepř, zelenou nať na ozdobu


    Jak na to

    1. Avokáda rozpůlíme, vybereme pecky a plody oloupeme.
    2. Dužninu nakrájíme na kostky a pokapeme citronovou šťávou.
    3. Česnek a cibule oloupeme. Feferonku rozpůlíme, vybereme semena.
    4. Vše rozmixujeme na jemnou kaši.
    5. Přilijeme studený vývar a minerálku.
    6. Osolíme, opepříme a odstavíme do chladničky uležet.
    7. Před podáváním do polévky vmícháme snítky koriandru a v šálku ji posypeme zelenou sekanou natí.
    8. Podáváme s krevetami.

    AvokadoAvokadoAvokado